Tesisimiz

Anasayfa / Tesisimiz
Tesisimiz

Endüstriyel Atık Termal Bertaraf Tesisimiz

Yıllık olarak 33.000 ton endüstriyel atık yakma kapasitesine sahip olan bu
tesis, çevre yönetiminde önemli bir rol oynamaktadır.


Tesise kabulü yapılan atıklardan bazıları; halojenli ve halojensiz organik sıvı
çözücüler, rafineri tank dibi sıvıları, mercaptan, isosiyanat, PCB’li trafo
yağları, CTC gibi yoğun kokulu atıklar, hammadde olarak kullanılan paketli
kimyasallar, tehlikeli kimyasallar ile kontamine olmuş ambalaj atıkları,
kimyasal absorbe olmuş üstübü ya da emici malzemeler, SKT si dolmuş
ilaç, hammadde, kozmetik, zirai ilaçlar, kokusuz ya da keskin kokulu
reaksiyon verebilen, tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren kontamine
olmuş atıklar.


Tesise kabul edilen atıkların beyanı, etiketlenmesi, taşınması ve bertarafı
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliği
çerçevesinde yapılmaktadır.


R1 geri kazanım işlemi uyguladığımız atıklarınızdan elde edilen enerji ile saatte
5,6 MW elektrik üretmekteyiz, bu sayede 15-20 bin konutun elektrik
ihtiyacı karşılanmaktadır.


Tesisin Ana Bölümleri

4 (3+1-parçalayıcı sonrası boşaltım kaseti) kasetten oluşmuş binadaki kreyn yardımıyla yükleme ağzına aktarılıp, burada tartım sistemi ile yüklenebilecek azami yükleme kontrol amaçlı takip edilir. Fırın sıcaklığı atık yüklemek için yeterli sıcaklığa gelince kapalı olan giyotin kapaklardan ilkinde tartımla istenilen miktarda atığın ilerlemesi sağlanır. Atıklar ikinci giyotin kapağa geldiklerinde ilki kapanır. Sonra ikinci giyotin açılarak atıklar döner fırına aktarılmış olur. Bu giyotin kapakların hareketleri Hidrolik Ünite aracılığıyla yapılmaktadır.

Paketli (plastik veya metal varil, karton, IBC gibi) atıklar ise varil depolama alanına alınır. Varil depolama alanı üstü kapalı, zemini sızdırmaz hale getirilmiş betonarme yapıdır. Varil depolama sahasında dökülme ve yıkama suları ızgara sistemi ile rögarda depoda toplanır ve laboratuvar analizleri yapılır.

Sıvı atıklar ise kimyasal içeriklerine uygun olarak burada toplanır. Beş adet sıvı atık mekanizması olup dördü döner fırına, bir adedi ikinci yanma odasına beslenmektedir. Operatörler sıvı hatlar üzerindeki debimetreler aracılığıyla atık miktarını ayarlayabilmektedirler. Sıvı atıklar pulverize edilerek sisteme verilir. Bunun nedeni fırın içinde etki edeceği yüzey alanını arttırmak ve yanmayı hızlandırmaktır. Bu işlem sayesinde sıvı atık üzerinde sıcaklığın etki edeceği yüzey alanı artar ve yanma hızlanır.

Tank çiftliğinde toplam 12 adet 45 m3' lük tank bulunmaktadır.

  • 2 adet solvent tankı.
  • 2 adet fuel-oil tankı.
  • 1 adet özel sıvı (klor %1) tankı.
  • 1 adet çamurlu sıvı tankı.
  • 2 adet yanabilir (DKD) sulu sıvı tankı.
  • 2 adet atık yağ (YKD) sıvı tankı.
  • 2 adet karıştırma tankı.

Tesiste yakma işlemi iki kademede gerçekleştirilmektedir. Atıkların ilk kademe yakma işleminin yapıldığı kısım, 900-1150 °C aralığında sıcaklığa sahip döner fırındır. Gövdesi çelik muhafazadan ve ön duvar içten ateşe dayanıklı refrakter beton ve tuğla ile kaplı kaynaklı çelik sac yapıdadır. Hidrolik ünitenin beslediği iki adet hidromotor ile döndürülmektedir. Döner fırın devir sayısı, atık çeşidi, kül kalitesi gibi etkenlere bağlı olarak operatör tarafından ayarlanır. DF üzerinde dönüş sensörü ile hareketi takip edilir. Sıkışma olursa otomatik iki tur terse döner, sonra hareketine devam eder. DF sıcaklığı, ön duvarında bulunan brülör sistemi ile ayarlanır. Yanma işlemi için gerekli olan hava ise Primer Hava ve Brülor Fanları aracılığıyla sağlanır. Optimum şartlarda oksijen seviyesi %8-9 aralığında tutulmalıdır. Fırın sıcaklığı ön duvarda bulunan termokupl aracılığıyla gözlenir. Burada gözüken değer 850 °C altına düştüğünde atık yükleme kesilir.

DF’dan sonra gelen ikinci ve son kademe yakma işleminin yapıldığı kısımdır. Ortaya çıkan gazların içerisindeki organik maddelerin tamamen yanıp imha olması için asgari 1100 °C’de en az 2.5 sn bekletilmelidir. İYO sıcaklığı, brülör ile ayarlanır. Sıcaklık, ünite üzerinde bulunan termokupllar ile kontrol edilir. Ortalama sıcaklık 1100°C altına inerse atık yükleme kesilir ve brülör devreye girer. Sistemde yaşanacak herhangi bir arıza durumunda İYO üst kısımda bulunan By Pass Acil Durum Bacası otomatik olarak açılacak ve baca gazı atmosfere salınacaktır. Ek olarak iç basıncı kontrol eden, ünite basınç sensörü bulunmakta olup, ID Fan belirlenen set değerleri arasında tutacak şekilde çalışacaktır ve iç basınç değerlerine göre ayarlanacaktır.

İkinci Yanma Odasından çıkan bacagazı Buhar Kazanına 1100-1250 °C sıcaklıkta girip 200 °C sıcaklıkta çıkacaktır. Buhar Kazanı tek-drumlı tipte olup doğal sirkülasyonludur. Kazanda üç adet evaporatör, üç adet kızdırıcı (superheater; ikisi paralel akışlı, biri karşı-akışlı) ve iki adet ekonomizer mevcuttur. Buhar dramının dış çapı 1600 mm olup silindir uzunluğu 6500 mm’dir. Buhar dramı 420 x 520 mm ölçülerinde iki menholden oluşmaktadır.

Buhar kazanından gelen sıcak gaz yaklaşık 180 – 200 °C arıtılması için ilk önce reaktör tankına gelen kirlik ve sıcak gaz aktif karbon ve kireç dozajlanarak ağır metal, dioxin – furan, asidik gazların arıtılması sağlanmaktadır. Reaktörden arıtılan gaz tozsuzlaştırma ünitesine aktarılarak baca gazında bulunan uçucu küller torbalı filtre ünitesinin içinde yer alan 1100 adet torba sayesinde çöktürülür. Torbalı filtrede çöken uçucu küller hücre tekerleri yoğun faz gönderimi aracılığıyla kül silolarına aktarılır. Torbalı filtrede arıtılan baca gazı sulu yıkama ünitesinde kostikle yıkama işlemi yapılarak ağır metal, dioxin – furan ve asidik gazlar arıtılır. Yıkama sonucu oluşan endüstriyel atıksu tankta biriktirilerek lisanslı tesise bertaraf edilmek üzere gönderilir. Yıkma ünitesinde kostikle yıkanan baca gazı en son aktif karbon yatağında tekrar dioxin ve ağır metal arıtımı yapıldıktan sonra ID fan aracılığıyla temizlenen baca gazı SEÖS sistemi online olarak ölçtükten sonra yakma bacasından atmosfere salınır.

Elde edilen kızgın buhar ısı yalıtımlı borular yardımı ile tek akışlı bir şekilde türbin kanatlarının olduğu kısma gönderilir. Burada buhar ile türbinin kanatları döndürülerek mekanik bir enerji elde edilir. Oluşan bu mekanik enerji jeneratör yardımıyla elektrik enerjisine çevrilir. Tesisin iç tüketim ihtiyacı karşılandıktan sonra üretilen fazla enerji ulusal enterkonnekte sisteme verilir.

Buhar türbininden çıkan atık buharın yoğuşturulmasını sağlayan ünitedir. ACC, su kullanımının önlenmesi için tercih edilir. Çürük buhar kanallar aracılığıyla ACC’ya girmekte ve burada yoğuşmaktadır. Türbinden düşük basınçta çıkan çürük buhar kondenserin üst kısmında bulunan geniş çaplı giriş kolektörüne bağlanır, alt kısmında bulunan fanlar yardımıyla emilen hava, buharı yoğuşturur ve yoğuşan sıvı çıkış kolektörlerinde toplanır ve kapalı çevrim döngü içinde tekrar kazan besi suyu olarak kullanılır.

Tesis kapsamında gerçekleştirilen işlemler sonucunda meydana gelen endüstriyel atık sular, dengeleme tanklarında toplanarak vidanjör yardımıyla atık su tesisinde arıtılmaktadır.

Yardımcı tesisler bölümünde işletmenin ihtiyaç duyduğu proses ve kullanma suyu ön arıtmadan geçtikten sonra diğer ünitelere aktarılmaktadır. Ayrıca üretilen 5.6 MWe elektrik yardımcı tesislerde yer alan step-up tarfo (kapasite 7.4 MW) iletildikten sonra OG (orta gerilim) şalt tesine iletilir. OG Şalt tesisine iletilen 5.6 MWe ulasal elektrik dağıtım hatlarına verilir. Tesis iç elektrik tüketimi yaklaşık 1.5 MWe olup, tesis ihtiyaç duyduğu elektriği kendi üretiminden karşılamaktadır. Tesisin ihtiyaç duyduğu basınçlı hava 3 adet kompresör de sağlanmakta olup, kompresör 7 bar, 75 kW ve 13,8 m3 / dk kapasite ile çalışmaktadır.

 

Su deposu kapasitesi 1650 m3 olup, 2 saat boyunca sistemi besleyebilecek kapasitedir. 1 Asıl (Elektrikli) + 1 Yedek (Dizel) ve Jokey pompa ile tesis korunmaktadır. Bunker binasında 5000 litrelik diyaframlı köpük tankı (%3, AR-AFFF) kullanılarak otomatik köpüklü yangın söndürme sistemi kurulmuştur. Bunkerlerin üzerinde otomatik springler (K115.3) ve köpük monitörleri ile koruma sağlanmıştır. Ayrıca atık besleme yolunda fırından geri tepmeye karşı iki giyotin arası otomatik tozlu söndürme sistemi bulunmaktadır.

Şile Termal Bertaraf Tesisi

Yenilenebilir Enerji Alanında Yatırımlar Yapıyoruz

TANITIM FİLMİ
 

45.000 MW/yıl

Elektrik Enerjisi Üretimi

5.6 MW

Kurulu Güç Kapasitesi

İletişim Bilgileri

Adres

Karakiraz Köyü Ergun Sok. No: 309/1 Şile İstanbul / Türkiye